- Het eten van bewerkt, rood vlees wordt in nieuw onderzoek in verband gebracht met een hoger risico op dementie.
- Bacon of een hotdog zouden veroudering van het brein kunnen versnellen.
- Dit in tegenstelling tot het nuttigen van bonen, waarmee cognitieve veroudering wordt geremd.
- Lees ook: Is tofu gezond? Dit zijn de gezondheidsvoordelen en de mythes van het eiwitrijke vleesalternatief
Als je dagelijks één portie bewerkt, rood vlees vervangt voor tofu, noten of bonen, dan daalt het risico op dementie met 20 procent. Dat suggereert onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens de Alzheimer’s Association International Conference 2024.
In de studie hebben onderzoekers van de Harvard University in de Verenigde Staten data onder de loep genomen van meer dan 130.000 Amerikaanse verpleegsters over een periode van veertig jaar.
Hieruit kwam naar voren dat mensen die dagelijks gemiddeld een kwart portie bewerkt, rood vlees aten (ongeveer twee porties per week), 14 procent meer kans hadden om dementie te ontwikkelen dan mensen die gemiddeld drie porties per maand aten.
Een portie bewerkt, rood vlees kan bestaan uit twee plakjes bacon, een hotdog, twee kleine worstjes of twee ons vleeswaren (een broodje wordt gemiddeld met twee ons vleeswaren belegd). De bevindingen duiden erop dat je het risico op dementie mogelijk kunt verminderen door je dagelijkse portie bewerkt, rood vlees te vervangen door bonen.
Brein gaat achteruit door eten bewerkt, rood vlees
De onderzoekers keken ook naar het cognitieve functioneren in het algemeen, door hersenfuncties als informatieverwerking en het geheugen te meten. Door rood vlees te eten versnelde de veroudering van de hersenen.
Door standaard een portie bewerkt, rood vlees te eten werd het brein werd ruim 1,5 jaar ouder, Dit in tegenstelling tot het standaard nuttigen van een portie bonen, waarmee cognitieve veroudering met 1,27 jaar werd geremd, uitgaande van de metingen op cognitieve functies in het onderzoek.
Hoewel de resultaten uit het onderzoek wijzen op een verband tussen het eten van bewerkt, rood vlees en een verhoogd risico op dementie, is dat hiermee nog niet aangetoond. Wetenschappelijk bewijs bestaat uit herhaling van onderzoek en meerdere, verschillende soorten onderzoeken die in dezelfde richting wijzen.
De resultaten uit deze observatiestudie en eerdere bevindingen uit andere onderzoeken, vormen wel een steeds dwingender reden om minder bewerkt, rood vlees te eten en meer voedzame, plantaardige alternatieven tot je te nemen.
'Mogelijk significante risicofactor voor dementie'
De boosdoeners van het mogelijke negatieve effect van bewerkt, rood vlees op het brein, zouden conserveringsmiddelen als nitriet en natrium kunnen zijn, volgens Yuhan Li, die het onderzoek leidde en uitvoerde aan Harvard University.
"Met het bestuderen van mensen over een langere periode, hebben we ontdekt dat het eten van bewerkt, rood vlees een significante risicofactor voor dementie zou kunnen zijn", zegt Li in een persbericht. "Voedingsrichtlijnen zouden voortaan kunnen aanbevelen er minder van te eten, om de gezondheid van de hersenen te bevorderen", voegde ze eraan toe.
Dit is niet het enige onderzoek dat erop wijst dat bewerkt vlees onze gezondheid schaadt. Ook onderzoek in juli wees uit dat het risico op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker wordt verminderd door het eten van bewerkt vlees te beperken.
Eerdere bevindingen suggereren dat het eten van meer bewerkt vlees gerelateerd is aan een hoger risico op borst- en darmkanker. Nitriet dat gebruikt wordt als conserveringsmiddel in bewerkt vlees en andere voedselproducten, behoort volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tot kankerverwekkende stoffen.
Peulvruchten zijn voedzaam en goedkoop
Met (bewerkt) vlees krijg je de nodige proteïnen bieden. Peulvruchten zijn een gezond alternatief, omdat ze eiwitrijk zijn en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die belangrijk zijn voor een lang en gezond leven. Bovendien bevatten ze relatief weinig conserveringsmiddelen.
Noten zijn rijk aan gezonde vetten en vezels, die laatste zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering en gezonde darmen.
De eveneens vezelrijke peulvruchten zijn behalve voedzaam, ook goedkoop. Ze vormen vaak het basisvoedsel van Blue Zones, de plekken in de wereld waar mensen bovengemiddeld vaak 100 jaar of ouder worden. Daarom worden bonen ook wel bestempeld als superfood voor een lang leven.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het eten van voldoende vezels je darmen en het microbioom (de samenstelling van onder andere bacteriën in je darmen) ondersteunt, waarmee je de gezondheid van je brein kan beschermen als je ouder wordt.